Reinsdyrmaki
En oppskrift av Rune Pal
Foto: Stian Broch
4 porsjoner
Risblanding
50 g risottoris
1 sjalottløk, finhakket
2 ss olivenolje
0.5 dl hvitvin til matlaging
1.5 dl reinsdyrbuljong eller vann
20 g revet parmesan
20 g usaltet smør i små terninger
Makifyll
120 g reinsdyrfilet, lettstekt og delt i strimler på 15x1x1 cm
0.5 agurk, delt i strimler på 15x1x1 cm
20 g soltørket tomat, finhakketSoyablanding
2 dl soyasaus (med lite salt)
20 g tyttebær
15 g sukker
Urteolje
3 g finhakket estragon
5 g finhakket persille
2 g finstrimlet sitronskall, kun fra den gule delen
0.25 dl olivenolje
Start med risottorisen. Ha olje i en middels varm panne. Tilsett ris og sjalottløk og stek i noen minutter. Bruk en tresleiv og rør ofte. Tilsett hvitvin når risen og løken er blank, og kok videre til væsken nesten er kokt bort. Tilsett varm buljong eller varmt vann i tre omganger. Kokes til sammen i ca. 16 min, til risen er «al dente». Ha i parmesanost og smør, og rør godt.
Fordel reinsdyrfilet, agurk og soltørket tomat ca. 2 cm fra den ene langsiden. Brett risen med bakepapiret rundt, og klem det fast og bestemt til en rund pølse.
Legg rullen i kjøleskapet i 15 minutter slik at den får en fastere konsistens. Del den i 1,5 cm tykke skiver med en sylskarp kniv.
Ha alle ingrediensene til soyablandingen i en kjele. La blandingen småkoke i 15 minutter. Bruk en spiseskje og press blandingen gjennom en sikt, slik at den er helt fri for klumper. Ha soyablandingen i små porsjonsskåler. Bland sammen alle ingrediensene i urteoljen, og tilsett en teskje i hver porsjonsskål.
Server Maki-bitene sammen med soyablandingen.